Home » ΥΓΕΙΑ » ”ΑΣΠΙΔΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΑΣ ΧΥΜΟΣ ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

”ΑΣΠΙΔΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΑΣ ΧΥΜΟΣ ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ την ημέρα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στις χημικές ουσίες, που ονομάζονται φλαβόνες, που βρίσκονται φυσικά στα εσπεριδοειδή.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, καταδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αποτροπή της καρδιακής νόσου – που αποτελεί το μεγαλύτερο “δολοφόνο” παγκοσμίως.
Ερευνητές από το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας, μελέτησαν 48 υγιείς γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 65 ετών – που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι μισές από τις συμμετέχουσες λάμβαναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ, ενώ οι υπόλοιπες λάμβαναν ένα εικονικό ρόφημα με παρόμοιο χρώμα και γεύση. Μετά από μερικούς μήνες οι ερευνητές ανέστρεψαν τα ροφήματα στις δύο ομάδες.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή των έξι μηνών έδειξαν ότι μετά από την τακτική κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, υπήρξε μια σημαντική βελτίωση στην υγεία των αγγείων των εθελοντών. Συγκεκριμένα μειώθηκε η αρτηριοσκλήρυνση, τα αγγεία ήταν πιο “ελαστικά” με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, οι ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση του χυμού γκρέιπφρουτ, καθώς μπορεί να “αντιδρά” με την φαρμακευτική αγωγή.
Τα επίπεδα των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αυξημένης χοληστερόλης ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξηθούν σημαντικά μετά από μόλις ένα ποτήρι χυμού, εκθέτοντας τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.

news.gr

Please follow and like us:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *