Home » NICK SOKOLOS WRITES » ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

Η  θάλασσα του Αιγαίου και τα γαλάζια νερά της , στις όμορφες μέρες του καλοκαιριού ταξιδεύουν μέσα από την νοερή σκέψη μας, κάνοντας σχηματισμούς και όνειρα για ανθρώπους που χάνονται στα βάθη της, και στο ενδιαφέρον τους , να μάθουν για την ζωή της και για το πέρασμα πολλών επιβατικών και φορτηγών πλοίων, που διανύουν, πολλά ναυτικά μίλια με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Στις γειτονικές  ακτές και στις μαρίνες της παραλιακών πόλεων , η μουσική των ανθρώπων, και η νηνεμία του καιρού, μεταδίδουν ακούσματα μελωδικά στο πέρασμα των πλοίων και των ανθρώπων που χάνονται στον απέραντο θαλάσσιο ορίζοντα , περιφέροντας το σκαρί τους σε ένα κυκλικό σχηματισμό μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής.
Αυτές οι ακτές δέχονται τον  κόσμο και τις χαρές που απολαμβάνουν από τα παιγνίδια, και τα πειράγματα από τις παρέες των παραθεριστών και των κατοίκων της πόλης,μοιράζοντας τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς, και τις ελπίδες τους να ταξιδέψουν σε άγνωστα μέρη και σε άγνωστους προορισμούς ικανοποιώντας την περιέργεια , και την φιλομάθεια για ξένους λαούς και για άλλους πολιτισμούς.
Το καλοκαίρι τα θαλασσινά μπάνια , η χαλαρότητα η καλή διάθεση να αγναντεύεις τις μακρινές διαδρομές των πλοίων,τα φώτα των σπιτιών να τρεμοπαίζουν από την αχλή και την υγρασία του υγρού στοιχείου, δημιουργούν τις ψευδαισθήσεις του ψεύτικου ειδώλου και της ορατής κίνησης των αντικειμένων που φεύγουν βιαστικά σαν πέρασμα τους, να φτάσουν έγκυρα και έγκαιρα παραδίδοντας εμπορεύματα και ανθρώπους στην σιγουριά της στεριάς.
Σαν μια άλλη εικόνα από μια ευχετήρια κάρτα και από μια καρτ-ποστάλ , που απεικονίζει την ομορφιά την γραφικότητα και τα κυριότερα σημεία, του τουριστικού θέρετρου, τώρα αυτές οι εικόνες πέρασαν ανεπιστρεπτί με ένα σύγχρονο μοτίβο από μεγάλα και δυσκίνητα καράβια , να αγκομαχούν στο πέρασμα τους, για το κοντινότερο λιμάνι.
Αυτές οι εικόνες δεν έχουν ρομαντισμό και αναμνήσεις από καλές στιγμές των εποχών εκείνων που αφήνουν ,να διαχέονται στην ζωή μας οι νοσταλγικές μνήμες από μια ζωή που είχαν ανθρώπινες στιγμές και σχέσεις , με αλήθεια και πίστη σε αυτά που συναντούσαν στην εξέλιξη της κοινωνικής τους ζωής.
Οι εικόνες αυτές έχουν στοιχεία ρεαλισμού , και κέρδους σε ένα αλισβερίσι εμπορικών συναλλαγών και μεταφορών εμπορευμάτων και ειδών που δηλώνουν την καταναλωτική ζωή των ανθρώπων και την επιδίωξη τους να αποκτήσουν περισσότερα.
Σε αυτό το πέρασμα τα εμπορικά πλοία , φεύγουν για τα νησιά του αιγαίου, και για άλλους προορισμούς , με κόσμο που θέλει να ξεφύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας και από το άγχος της εργασίας, με την ματιά του τουρίστα που συναντά την στεριά της πόλης και γνωρίζει από μακριά τα γνώριμα στέκια και τις παραλίες που θαύμαζαν το πέρασμα των κινούμενων πλοίων.
Τώρα βλέπουν από μακριά την κίνηση των ανθρώπων να συνωστίζονται στους χώρους της παραλίας και της αμμουδιάς για μια θέση στον ήλιο του ζεστού καλοκαιριού.
Από μια άλλη οπτική γωνία , οι εικόνες της παραλίας ,έχουν μια άλλη ομορφιά η οποία ανιχνεύεται διαφορετικά , όταν η θέση σου και η ματιά σου , εντοπίζει  τα σημεία της επαφής σου με διάθεση περιήγησης και ξενάγησης σε γνωστά και άγνωστα μέρη.
Τα πλοία της γραμμής πέρασαν τις μαρίνες και τις γνωστές παραλίες. Απομακρύνονται αργά από το βλέμμα σου, και φεύγουν για λιμάνια νέα, αναζητώντας την δροσιά και τις νέες γνωριμίες ανθρώπων που θέλουν να μάθουν την ζωή και τον σφυγμό των παραθεριστών που νοιάζονται για τις λίγες ημέρες της παραμονής τους , και για τις λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς , που σε λίγο καιρό θα γεμίζουν με μοναξιά και πλήξη τους έρημους τόπους των νησιών του χειμώνα , απομονωμένοι στον κόσμο τους και στην δύσκολη ζωή τους.
Σόκολος Νίκος
Η φωτογραφία είναι του Αντώνη Νικολόπουλου από τη Eurokinissi.
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *